UNC-ZH: ‘De onderzoekscultuur binnen de zorgpraktijk stimuleren we met inzet van Linking-pins’

  • Bron: ZonMw
  • Publicatiedatum: 28 juni 2019

Het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH) is een samenwerkingsverband tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en elf zorginstellingen in Zuid-Holland. Monique Caljouw, wetenschappelijk coördinator van het UNC-ZH vertelt in een interview op ZonMw.nl hoe zij praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek faciliteren en uitvoeren:  ‘Linking-pins houden zich bezig met wat er in de organisatie speelt op het gebied van onderzoek, welke kennisbehoefte er op de werkvloer is, wat interessante vragen zijn om verder te onderzoeken en hoe de ontwikkelde kennis uiteindelijk in de praktijk kan worden gebracht’.

Samen kennis maken, delen en toepassen is niet voor niets de slogan van het UNC-ZH.  Het gebruik van onderzoeksresultaten in de dagelijkse praktijk is een aandachtspunt van de Academische Werkplaats Ouderenzorg. ‘Dat is een uitdaging, omdat dit veel verder gaat dan alleen het verspreiden van nieuwe kennis binnen organisaties’, zegt Monique. ‘Daarom proberen wij implementatie vanuit het netwerk te stimuleren. We hebben veel persoonlijk contact met belangrijke spelers in een implementatieproces, zoals de beleidsmakers en communicatieadviseurs van de deelnemende organisatie. Ook organiseren we allerlei praktische bijeenkomsten voor zorgprofessionals, zoals een workshop waarin we tips en tricks geven voor succesvolle implementatie’, vertelt Monique.

‘We zijn voortdurend op zoek naar manieren waarop we zorgprofessionals kunnen helpen om betere zorg te geven aan hun cliënten’, aldus Wilco Achterberg.

Kwaliteit van leven

Als voorbeeld van een onderzoeksvraag noemt prof. dr. Wilco Achterberg, hoogleraar Institutionele zorg en Ouderengeneeskunde bij het LUMC en voorzitter van het UNC-ZH: ‘Een psycholoog van Pieter van Foreest wilde weten wat de invloed van een natuurlijke, groene omgeving op de kwaliteit van leven bij dementie is. Zij onderzocht in een kortlopende studie wat het effect is op het welbevinden van cliënten wanneer zij vaker naar buiten konden gaan. Ook kwam in de studie aan bod op welke manier je zorgverleners en vrijwilligers kunt ondersteunen om ervoor te zorgen dat cliënten vaker een frisse neus kunnen halen.’