Nieuwe aanpak geluidsonderzoek MoSART+ na suggesties verzorgenden

  • Bron: UNO-UMCG
  • Publicatiedatum: 7 mei 2021

De aanpak van het implementatieonderzoek Mosart+ van het UNO-UMCG is gewijzigd. Eén van de grootste veranderingen komt voort uit een suggestie van verzorgenden: het onderzoek zal zich niet alleen richten op het wegnemen van negatief geluid, maar ook op het toevoegen van positief geluid. Daarnaast is de financiële bijdrage van de verpleeghuizen aan het implementatieonderzoek losgelaten en zijn er minder zorgorganisaties nodig om de interventies te testen.

Geluid kan enorm storend zijn en daarmee een grote invloed hebben op het gedrag van mensen met dementie. Verpleeghuisbewoners met dementie zijn voor een prettige leef- en geluidsomgeving afhankelijk van verzorgenden. Met de interventie MoSART+ kan de geluidsomgeving verbeteren, doordat verzorgenden en verpleegkundigen zich met behulp van een app bewust worden van storende geluiden. Uit de eerste analyses blijkt dat probleemgedrag bij mensen met dementie door deze interventie afneemt. Promovenda Janouk Kosters van het UNO-UMCG: “Door een extra interventie toe te voegen aan het onderzoek neemt deze afname hopelijk verder toe.”

Vogelgeluiden

Voor de extra interventie wordt samenwerking gezocht met AcustiCare, dat een methode heeft ontwikkeld om via een individuele soundbox muziek of bijvoorbeeld vogelgeluiden toe te voegen aan de leefruimte. Kosters: “Met naasten van bewoners wordt vervolgens afgestemd naar welke muziek of geluiden de bewoner graag luistert. Die geluiden of die muziek wordt dan afgespeeld in de kamer van de bewoner. We meten voor en na de interventie of er verschil optreedt in het probleemgedrag van de bewoner.”

Pilot

Het onderzoek met beide interventies is gestart in april met een pilot op twee afdelingen van één verpleeghuis. Het streven is om de interventies te testen bij tien bewoners. Na een succesvolle pilot wordt het onderzoek breder ingezet. Voor het onderzoek hebben zich inmiddels voldoende deelnemers gemeld.

Meer informatie over dit onderzoek: Janouk Kosters, promovendus UNO-UMCG, j.kosters@umcg.n