2 april: Symposium Krachtige kennisbronnen van TRANZO AWVB

Op dinsdag 2 april 2019 organiseert de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking van TRANZO het symposium Krachtige kennisbronnen: verbinding door bouwen en vertrouwen.

Binnen de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) werken onderzoekers gelijkwaardig samen met professionals, mensen met een verstandelijke beperking en hun verwanten. Onderzoekers, professionals uit zorg en onderwijs, mensen met een verstandelijke beperking en hun verwanten, beleidsmakers en andere geïnteresseerden zijn dan ook van harte uitgenodigd voor het symposium! Deelname is kosteloos.

Programma

Er is een gevarieerd programma met lezingen, pitches en workshops van onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen. Een greep uit het programma:

Prof. dr. Petri Embregts zal in haar lezing ingaan op de visie van waaruit binnen de AWVB onderzoek wordt uitgevoerd. De drie krachtige kennisbronnen (ervaringskennis, professionele kennis en wetenschappelijke kennis) staan hierbij centraal.

Gijs Wanders is journalist en ervaringsdeskundig verwant. Zijn dochter Vera heeft een verstandelijke beperking. Ze zou het niveau van een 6-jarige niet overstijgen en geen geweten ontwikkelen, zeiden deskundigen. Ze is nu 33 jaar, woont zelfstandig, reist met de trein naar haar werk waar ze gastvrouw is, altijd gemotiveerd, het zonnetje in huis. Na een tumor in de alvleesklier is ze gaan wandelen voor haar gezondheid, samen met mij als coach. Dit jaar lopen we de Nijmeegse Vierdaagse voor de 4e keer. De moraal: we laten ons niet ontmoedigen door beperkingen, investeren in mogelijkheden, gunnen Vera de ruimte en vieren elke nieuwe stap als een feestje. We maken haar sterk voor als we er straks zelf niet meer zijn. Vera en ik hopen met ons verhaal anderen te inspireren.

Tijdens zijn lezing zal prof. dr. Marc van der Meer verschillen en overeenkomsten tussen zorg en onderwijs bespreken en ingaan op de principes van de lerende organisatie.

Prof. dr. Cees Hertogh zal tijdens zijn lezing ingaan op de manier waarop wetenschappelijk onderzoek kan bijdragen aan het verbeteren van de zorg aan kwetsbare mensen.

Meer weten