Terugblik Zoek het uit-festival Dementie

Op 17 november vond het digitale Zoek het uit-festival Dementie plaats. In een plenaire paneldiscussie en in verschillende sessies kwamen verschillende experts en praktijkonderzoekers aan het woord over de vraag: hoe kunnen we er voor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de maatschappij? Bekijk het verslag van de dag! 

Een greep uit het programma:

Signaleren van dementie bij verstandelijk beperkten

Samen met ervaringsdeskundigen ging praktijkgericht onderzoeker Alain Dekker (RUG/UMCG en Zorggroep Alliade) in op de signalen van dementie bij verstandelijk beperkten. Dekker werkte onder andere aan een onderzoek waarin interviews met familie en naasten zijn opgenomen, om een zo goed mogelijk beeld te kunnen geven van de gedragsveranderingen van een persoon met het Downsyndroom en beginnende dementie.

Nut van zingen bij dementiezorg

Maartje de Lint, eigenaar van Zingen in Zorg, bespreekt het nut van zang bij de zorg voor mensen met dementie. De Lint: ‘De deken van de dementie wordt even opgelicht, en de persoon eronder komt weer tevoorschijn. Hij krijgt de mogelijkheid weer in contact te komen met de wereld om hem heen. Mensen worden ook fysiek weer actief.’ Zingen geeft een enorm gevoel van zingeving, en met muziek kun je mensen hun geheugen raken.

Regioteam jonge mensen met dementie

In de regio Midden-Brabant hebben Thebe, Mijzo, Zorgnetwerk Midden-Brabant en De Wever de handen ineengeslagen. Samen vormen zij het regioteam jonge mensen met dementie (JMD). Het regioteam is o.a. aan de slag gegaan met netwerkontwikkeling en tijdige signalering.

De minor Goed leven met dementie

Sinds 2020 kunnen Hbo-studenten aan de Hogeschool Windesheim de minor ‘Goed leven met dementie’ volgen. In deze minor verdiepen studenten zich in de wereld van mensen met dementie. Samen met mensen met dementie en hun naasten gaan studenten op zoek wat er nog wél kan, om zo goed met dementie te kunnen leven.

Het Dementie Stellingen Spel

Het Dementie Stellingen Spel is een spel dat je samen met je collega’s kunt spelen. Marieke Dooremalen maakte met Saskia Danen dit spel, dat bestaat uit 52 kaarten met stellingen. Het spel is speciaal ontwikkeld voor zorg- en welzijnsprofessionals en voor studenten die werken met mensen met dementie.

 

Bekijk ook de andere sessies van het online Zoek het uit-dementiefestival in het Verslag van de dag.