Inteam. Seksualiteit en intimiteit bespreekbaar maken

8 april 2021
14.00 - 16.00 uur
online
Inschrijven

Een mens is nooit te oud om ….. 

Spel

Inderdaad. Ook in het verpleeghuis zijn er bewoners die behoefte hebben aan seksualiteit en intimiteit. De Academische  Werkplaats Ouderen van Tranzo deed daar onderzoek naar. En dat niet alleen: het ging met zorgprofessionals aan de slag om oplossingen te bedenken. Resultaat is onder andere het spel Inteam dat zorgprofessionals helpt intimiteit en seksualiteit te bespreken, er kennis over op te doen en ervaringen te delen. 

Grenzen

In deze online bijeenkomst van Zoek het uit maak je kennis met het spel. Onderzoeker Karien Waterschoot vertelt hoe zorgmedewerkers intiem en seksueel gedrag van bewoners met dementie verschillend kunnen interpreteren en er hierdoor ook verschillend op reageren. Gedrag dat veel vragen oproept, maar waarvoor nog weinig richtlijnen zijn en trainingen hoe je daarop in kunt spelen. Een persoonlijk thema ook dat ons allemaal raakt, en van zorgmedewerkers vraagt hun eigen grenzen te kennen én aan te geven.  

Knuffelen

Daarna maak je in kleine groepjes kennis met het spel. Doe je mee? Beantwoord vragen als: wat doe jij als een bewoner een seksuele opmerking tegen je maakt? Welk ander woord weet jij voor liefde? Hoort knuffelen bij je werk? Wat is de invloed van dementie op het beleven van intimiteit en seksualiteit? Of kruip in de huid van verzorgende Robin, dochter Sophie of partner Piet.

Voor deze bijeenkomst is accreditatie aangevraagd.